Jangan tengok je, klik laa...

Sunday, July 18, 2010

Renungan: Tak Tahu Baca Qunut

Di sini ada satu permasalahan untuk dikongsikan bersama. Cuba kita fikirkan adakah sepatutnya kita menjadi seperti ini? Walaupun nampak kelakar tetapi inilah yang berlaku dalam masyarakat kita sekarang secara realitinya.Mungkin ada banyak lagi yang berlaku di dalam masyarakat umat Islam kita sekarang ini cuma tidak terdedah sahaja contohnya seperti kes Ariel, Peterpan. Bayangkan sekiranya anak-anak kita membesar dalam keadaan jahil sehinggakan perkara yang penting seperti sembahyang pun tidak tahu apa lagi untuk membaca Al-Quran dan perkara-perkara penting lain yang lebih rumit mengenai agama. Semoga apa yang dipaparkan ini menjadi iktibar kepada kita semua.

Sekian...

I-City, Shah Alam

Baru-baru ni kita kami sekeluarga telah pergi ke I-City, Seksyen 7, Shah Alam. Orang kata macam dekat luar negara? Oklah jugak tempat tu tapi masih tidak siap sepenuhnya lagi. Kalau dah siap nanti mesti lagi gempak. Apa yang menarik di I-City ni ialah cahaya lampu (LED) yang cukup banyak.

Kalau nak masuk kena bayar RM2.00. Apa yang aku dengar ianya dibuka 24 jam. Sememangnya kalau nak datang ke sini waktu malam adalah waktu yang sesuai barulah cahaya yang bergemerlapan dan berwarna-warni akan lebih nampak lebih terserlah dan mempersonakan.

Jika datang pada waktu siang mungkin tidak berapa nampak kesan cahaya lampu tersebut. Cubalah berkunjung ke sana untuk menikmati pemandangan cahaya yang menarik pada waktu malam.

Pelan ke I-City, Shah Alam  http://i-city.my/location.php


Adolf Hitler : Sudut Kisah Yang Jarang Kita Dengar


Apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi...saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua...

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...


Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.


Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...
Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...

Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...

2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"

3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...

Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.


Penulis adalah saudara Azhar Abdullah...
 
 
Cuba kita renungkan daripada adakah kita semua ini telah ditipu selama ini. Renung-renungkanlah, sesungguhnya agenda barat itu sangat besar iaitu untuk mengawal dunia mengikut telunjuk mereka.

Mak Ngah Baru Nak Belajar

Sekarang ni Mak Ngah baru nak belajar menjadi "Blogger". Kena banyak berguru dengan tok guru a.k.a sifu. Nantilah bila-bila masa Aiman free ajaklah ibu dan ayah datang kat Putrajaya ni. Tentu abang Amir, abang Akmal dan adik Adib suka. Kalau nak naik motor Tok Wan kena la ajak Tok Wan sekali. Rumah Mak Ngah jauh tau, kalau naik motor Tok Wan tu tak tau la bila boleh sampai.


Nanti ibu dah pandai bawak kereta boleh la ajak ibu datang sini. Tapi Aiman jangan tido bila ibu bawak bahaya, pasal orang baru dapat lesen ni lain macam sikit dia punya bawak. Macam Mak Ngah dulu la kalau naik dengan Pak Ngah mesti kena marah pasal lain macam tu la hahaha...

Selamat berblog buat MakNgah


Salam makngah, nie aiman rasmi dulu blog makngah yea, semalam ibu buat blog nie senang sangat sebabnya line beruk celcom ibu tak berapa nak bagi kerjasama tu yang asyik tertangguh aje, pagi nie ok pulak beruk celcom ibu nie gedik2. so layan gambar aiman ngan adik kat atas motor tokwan :)


Oklah makngah, selamat berblog yea..jangan lupa jenjalan ke blog ibu yea, kimsalam dengan abang2 kami disana.

Psstt!! tetiba pulak aiman pandai mengarang kt blog nie...ehehe